Een arbeidscontract, ontzettend belangrijk!

Een arbeidscontract, ontzettend belangrijk!

Voor het merendeel van de bedrijven geldt uiteraard dat ze personeel in dienst nemen. Zoveel spreekt wel voor zich. Wanneer ook jij als bedrijf van plan bent om dat te gaan doen zal je tot de vaststelling komen dat je er altijd goed aan doet om een zogenaamd arbeidscontract op te laten maken. Voor een dergelijk contract geldt concreet dat ze alles bevat wat nodig is om tot een goede samenwerking te komen tussen enerzijds de werkgever en anderzijds de werknemer. Ben jij ook van plan om een dergelijke overeenkomst op te gaan maken, maar is het voor jou niet geheel duidelijk waar je op dit vlak nu precies allemaal rekening mee moet houden? Dan is het alvast zonder meer de moeite waard om je te gaan verdiepen in de informatie die je hieronder terugvindt.

Wat moet er in een arbeidscontract opgenomen worden?

Om te beginnen doen we er natuurlijk goed aan om even te kijken naar wat er nu precies allemaal dient te worden opgenomen in een arbeidscontract. Het is belangrijk om te weten dat dit een document is welke in twee richtingen werkt. Dit betekent dat ze telkens voor zowel de werknemer als de werkgever aangeeft van welke rechten, maar ook van welke plichten er sprake is. Enkele zaken waar je beslist aandachtig voor zal willen zijn om in de overeenkomst op te nemen zijn de volgende:

  1. Waar dient de werknemer te gaan werken?
  2. Van welk type arbeidscontract is er sprake (hoeveel uren zal de werknemer werken)?
  3. Hoeveel bedraagt de verloning die de werknemer zal ontvangen?
  4. Hoe is de vakantie precies geregeld waar de werknemer op kan rekenen?

Natuurlijk zijn de hierboven aangehaalde aandachtspunten zeker niet alles. Daarnaast is het namelijk zo dat er ook nog heel wat andere belangrijke punten zijn om rekening mee te houden. Controleer dus altijd even grondig eventuele voorbeelden van arbeidscontracten voordat je met jouw exemplaar aan de slag gaat. Zo zie je met zekerheid absoluut niets over het hoofd.

Zelf opstellen of toch maar eerder uitbesteden?

Wanneer je behoeften hebt aan een arbeidscontract zal je, je de vraag stellen of je deze zelf moet opstellen of je er beter aan doet om deze te laten opstellen door een gespecialiseerde jurist. In het laatste geval dien je er natuurlijk rekening mee te houden dat dit je een beetje geld zal kosten, maar daar staat wel tegenover dat je op die manier heel wat potentiële problemen of vervelende verrassingen kan voorkomen. In het bijzonder wanneer je voor de eerste keer zo’n overeenkomst moet laten opstellen is het zeker interessant om hiervoor een jurist in te schakelen.

Een arbeidscontract, echt van cruciaal belang!

Voor heel wat bedrijven geldt dat ze zich afvragen of het wel daadwerkelijk essentieel is om ervoor te kiezen om een arbeidsovereenkomst op te stellen. Dat is zeker het geval. Het is uiteraard mogelijk dat er bepaalde onderlinge, mondelinge afspraken zijn gemaakt, maar toch spreekt het voor zich dat je er in de praktijk altijd goed aan doet om ervoor te kiezen om deze afspraken schriftelijk in een arbeidscontract op te laten nemen. Alleen op die manier zal er namelijk nooit een mogelijkheid tot discussie bestaan tussen de werknemer en de werkgever.

Redactie Skyline13.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *