Waarom is datavernietiging zo belangrijk voor uw bedrijf?

Waarom is datavernietiging zo belangrijk voor uw bedrijf?

Het is u wellicht een keer overkomen dat u per ongeluk een databestand op de harde schijf van uw computer verwijdert of dat u zich achteraf realiseert dat u dat beter niet had kunnen doen. In zo’n geval is het prettig dat er software bestaat, waarmee u kunt proberen het verwijderde bestand weer terug te halen. Maar als u echter bewust het bestand definitief wilde verwijderen, dan kan dat een probleem zijn. In uw bedrijf gaat u met gegevens om, die u goed wilt beveiligen. Dan kan het gaan om bedrijfsgegevens, maar ook om informatie over personen. Effectieve datavernietiging is vereist.

De waarborging van de privacy

Een bedrijf heeft gegevens over personen opgeslagen. Dan praten we met name over klanten en medewerkers. U heeft de verplichting om de privacy van die en andere personen te waarborgen. Op dat laatste is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. U dient datalekken onmiddellijk te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en de personen van wie de gegevens zijn gelekt. De AP praat dan niet alleen over het bekend worden van gegevens, maar ook de toegang ertoe, de wijzigingen en de vernietiging ervan.

Bedrijfsgegevens

Er zijn allerlei bedrijfsgegevens, waarvan u liever niet hebt dat ze naar buiten komen. Dan kan het onder meer gaan over financiële gegevens of resultaten van allerlei onderzoeken, zowel in- als extern. Als u veel geld in een researchproject heeft gestoken, dan is het vervelend als concurrenten daarover informatie in handen krijgen. Uit onbewerkte gegevens kunnen door de buitenwereld verkeerde conclusies worden getrokken.

Gegevensdragers

Bij het gebruik van gecomputeriseerde informatiesystemen worden gegevens op diverse typen opslagmedia, ook wel gegevensdragers, opgeslagen. Een goed beheer van de gegevensdragers is extreem belangrijk. Welke worden waarvoor gebruikt? Wat zijn de risico’s? Wat wordt gedaan met de oude gegevensdrager als die worden vervangen? Welke beveiligingsmaatregelen zijn er ontwikkeld? Worden ze inderdaad juist toegepast? Dat zijn allemaal vragen die aan bod dienen te komen.

Datavernietiging

We bedoelen met datavernietiging de definitieve verwijdering van gegevens, zodat ze niet meer kunnen worden teruggewonnen. We hebben al opgemerkt dat het daarvoor niet voldoende is om het besturingssysteem van een computer het commando te geven, dat een bestand dient te worden verwijderd. Doorgaans blijven de gegevens aanwezig en wordt alleen de ruimte op de gegevensdrager vrijgegeven. Afhankelijk van het karakter van de gegevens kan dat voldoende zijn. Zo niet, dan zal er iets meer moeten gebeuren. Daar komen we in de volgende paragraaf terug.

Harde schijven vernietigen

Op computers worden grote hoeveelheden gegevens op harde schijven opgeslagen. Als die computers of alleen de harde schijven worden vervangen, dan is een afdoende datavernietiging van zeer groot belang. Softwarematig gegevens vernietigen is niet de meest betrouwbare manier. Harde schijven vernietigen, is veiliger. Laat dat aan een gecertificeerd bedrijf over. Dan weet u zeker dat het harde schijven vernietigen op een afdoende en professionele manier gebeurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *