Wat is een Stablecoin & waarom hebben we ze nodig?

Wat is een Stablecoin & waarom hebben we ze nodig?

Heb je je ooit afgevraagd hoe cryptocurrency exchanges een constant stabiele prijs voor hun munten handhaven? De meeste van deze digitale activa zijn onderhevig aan grote prijsschommelingen, wat het moeilijk kan maken om ze te gebruiken voor dagelijkse transacties. Dit is waar stablecoins om de hoek komen kijken. In deze blogpost bekijken we wat stablecoins zijn en waarom we ze nodig hebben.

Wat is een stablecoin?

Een stablecoin is een digitaal activum dat gekoppeld is aan een echt activum met een stabiele waarde. Het voorkomendste type stablecoin is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, maar er zijn er ook die gekoppeld zijn aan de euro, de yen en zelfs aan goud. Deze munten worden gewoonlijk 1:1 gedekt door de reservemunt, wat betekent dat voor elke munt in omloop een gelijke hoeveelheid reservemunt in reserve wordt gehouden.

Het doel van stablecoins is om gebruikers een digitaal activum te bieden dat minder volatiel is dan traditionele cryptocurrency’s, zoals Bitcoin of Ethereum. Dit maakt ze ideaal voor gebruik in alledaagse transacties, omdat de prijs ervan minder snel dramatisch zal schommelen van de ene dag op de andere. In feite zijn sommige stablecoins speciaal ontworpen voor gebruik bij betalingen en verrekeningen, zoals het LUNC-token van Terra Classic.

Waarom hebben we ze nodig?

Stablecoins hebben het potentieel om de wereld van de cryptocurrency te revolutioneren. Ze bieden alle voordelen van digitale activa, zoals 24/7 handel en bijna onmiddellijke verrekeningstijden, zonder de volatiliteit die tot nu toe de massale invoering ervan heeft belemmerd. Als stablecoins aanslaan bij zowel gebruikers als bedrijven, dan zouden we een geheel nieuwe golf van vernieuwing kunnen zien in de wereld van betalingen en verrekeningen.

Er zijn nu tientallen stablecoins op de markt, elk met zijn eigen sterke en zwakke punten. In deze blogpost bekijken we drie van de populairste stablecoins: USD Tether (USDT), Dai (DAI), en Terra Classic (LUNC).

USD Tether (USDT) 

USD Tether is misschien wel de bekendste stablecoin in de cryptocurrency ruimte. USDT is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar op een 1:1 basis en wordt ondersteund door werkelijke reserve dollars die op een aangewezen bankrekening staan. Omdat USDT aan de dollar is gekoppeld, ondervindt het zeer weinig prijsschommelingen. De prijsstabiliteit is zelfs zo goed dat het vaak wordt gebruikt als een quasi-fiatvaluta op cryptocurrency beurzen. 

Een nadeel van USDT is dat het gecentraliseerd is; omdat het gedekt wordt door echte dollars, is het onderworpen aan overheidsregulering. Dit heeft in het verleden geleid tot zorgen over de solvabiliteit van USDT, hoewel deze zorgen grotendeels zijn ontkracht. 

Dai (DAI) 

Dai is een gedecentraliseerde stablecoin die draait op de Ethereum blockchain. Zijn waarde wordt gestabiliseerd door een systeem van slimme contracten, genaamd Collateralized Debt Positions (CDP’s). Met CDP’s kunnen gebruikers onderpand vastzetten (meestal een andere cryptocurrency zoals ETH) om Dai te genereren. De waarde van Dai wordt dan gekoppeld aan de waarde van het onderliggende onderpand, minus een kleine rente. 

Omdat Dai is gebouwd op Ethereum, erft het alle voordelen van Ethereum: namelijk de decentralisatie en veiligheid. Maar omdat de waarde van Dai gebaseerd is op schuldposities met onderpand, kan het gevoeliger zijn voor prijsschommelingen dan andere stablecoins – hoewel deze schommelingen meestal relatief klein zijn.

Terra Classic (LUNC)

De Terra Classic blockchain is een gedecentraliseerd, open-source platform dat het Proof of Stake consensusmechanisme gebruikt om stablecoins te ondersteunen. Het doel van het Terra Classic protocol is om mensen een gemakkelijke manier te bieden om wereldwijd betalingen te verrichten. Het LUNA Classic token (LUNC) is het native token van de Terra Classic blockchain en wordt gebruikt om de prijsstabiliteit van stablecoins binnen het ecosysteem te handhaven.

Houders van LUNC kunnen hun tokens inzetten om beloningen te verdienen in de vorm van rente op hun bezit. Daarnaast kan LUNC worden gebruikt om transactiekosten binnen het Terra Classic ecosysteem te betalen. Het Terra Classic protocol biedt enkele voordelen vergeleken met traditionele betalingssystemen, waaronder lagere kosten, snellere transactietijden en meer veiligheid. Als gevolg daarvan heeft de Terra Classic blockchain het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we wereldwijd betalingen verrichten. Neem daarom eens een kijkje naar de LUNC koers.

Stablecoins kopen

Concluderend, stablecoins zijn digitale activa die gekoppeld zijn aan een real-world asset met een stabiele waarde. Ze bieden gebruikers een minder volatiel alternatief voor traditionele cryptocurrency’s en hebben daardoor het potentieel om de wereld van betalingen en verrekeningen te revolutioneren. Als je geïnteresseerd bent in crypto kopen, dan is het verhandelen van stablecoins een goede eerste stap.

Redactie Skyline13.nl