Wat te doen met een HBO- of WO-diploma op zak?

Wat te doen met een HBO- of WO-diploma op zak?

Gefeliciteerd, je bent pas afgestudeerd en je mag je diploma ophalen. Het is altijd heerlijk om zo’n lang traject van leren achter de rug te hebben. Echter, nu begint de vraag te spelen wat je moet gaan doen na de studie. Het is steeds lastiger om van een theoretische studie om de praktijk van de banenmarkt op de komen. Je hebt geen ervaring en het is moeilijk om een baan te krijgen zonder ervaring. Hier hebben we daarom enkele belangrijke tips op een rijtje gezet, zodat jij een beetje een idee krijgt, wat je kunt gaan doen na je studie. We geloven dat het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn.

Een hele flexibele markt

Voordat we daarmee beginnen, willen we natuurlijk een realistisch beeld scheppen van de huidige arbeidsmarkt. Het is enorm flexibel als je het vergelijkt met een vijftig jaren terug. De dagen dat iemand 45 jaar lang achtereen op dezelfde baan zat, zijn al lang voorbij. Inmiddels is het normaler om elke zoveel jaar van baan te wisselen en vaak doen mensen ook helemaal niet dát waar ze voor gestudeerd hebben. Alle opties staan dus ook voor jou open.

Tip #1 – Leuk of niet leuk

Het is belangrijk om stil te staan bij de vraag: moet een baan leuk zijn? Aan de ene kant zou je redeneren van ‘ja’, het is helemaal niet leuk om op een baan te zitten die je eigenlijk helemaal niets vindt. Aan de andere kant zijn banen die je leuk lijken niet altijd de banen waar je ook goed verdient. Misschien is het dus beter om een goed betaalde baan te nemen, waar je minder tijd aan kwijt bent, zodat je meer vrije tijd overhoudt. Kortom, het is goed om daarover na te denken.

Tip #2 – Het belang van een cv

Het goed pimpen van je cv is een van de belangrijkste voorwaarden voor het krijgen van een droombaan. Je kunt eigenlijk niet verwachten dat je met een simpele bachelor of master gelijk aan het werk kunt bij een hoge beroeps baan. Nee, je zult er meer voor moeten doen. Een master in het buitenland, een bijzondere stage-ervaring, meerdere studenten carrières, etc. Het telt allemaal mee voor die eerste droombaan.

Tip #3 – Loop een leuke stage

Om je cv te pimpen is het soms goed om een tijdje iets te doen wat je misschien eigenlijk nooit zou doen. Ga een tijdje naar het buitenland om een stage te volgen, of doe een traineeship bij de nationale overheid. Bij deze stage kun je bijvoorbeeld ambtenaar worden of als personeel aan de slag bij een van de tientallen ambassades over de hele wereld. Lijkt jou dat wat? Ga dan naar dat platform waar je meer informatie zult vinden. 

Tip #4 – Maak je niet druk

Maak je vooral geen zorgen als het niet gelijk lukt om een baan te vinden. Het is helemaal niet erg om nog even bij mamma te wonen en ze zullen het vast niet erg vinden. De mogelijkheden zijn eindeloos om een goede carrière te beginnen, maar het succes laat nog even op zich wachten. Geduld is een schone zaak.

Redactie Skyline13.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *